Modal content
×

T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

WEB SİTESİ GİZLİLİK VE ÇEREZ POLİTİKASI

Web sitemizi ziyaret edenlerin kişisel verilerini 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca işlemekte ve gizliliğini korumaktayız. Bu Web Sitesi Gizlilik ve Çerez Politikası ile ziyaretçilerin kişisel verilerinin işlenmesi, çerez politikası ve internet sitesi gizlilik ilkeleri belirlenmektedir.

Çerezler (cookies), küçük bilgileri saklayan küçük metin dosyalarıdır. Çerezler, ziyaret ettiğiniz internet siteleri tarafından, tarayıcılar aracılığıyla cihazınıza veya ağ sunucusuna depolanır. İnternet sitesi tarayıcınıza yüklendiğinde çerezler cihazınızda saklanır. Çerezler, internet sitesinin düzgün çalışmasını, daha güvenli hale getirilmesini, daha iyi kullanıcı deneyimi sunmasını sağlar. Oturum ve yerel depolama alanları da çerezlerle aynı amaç için kullanılır. İnternet sitemizde çerez bulunmamakta, oturum ve yerel depolama alanları çalışmaktadır.

Web sitemizin ziyaretçiler tarafından en verimli şekilde faydalanılması için çerezler kullanılmaktadır. Çerezler tercih edilmemesi halinde tarayıcı ayarlarından silinebilir ya da engellenebilir. Ancak bu web sitemizin performansını olumsuz etkileyebilir. Ziyaretçi tarayıcıdan çerez ayarlarını değiştirmediği sürece bu sitede çerez kullanımını kabul ettiği varsayılır.

1.Kişisel Verilerin İşlenme Amacı

Web sitemizi ziyaret etmeniz dolayısıyla elde edilen kişisel verileriniz aşağıda sıralanan amaçlarla T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından Kanun’un 5. ve 6. maddelerine uygun olarak işlenmektedir:

  • T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından yürütülen ticari faaliyetlerin yürütülmesi için gerekli çalışmaların yapılması ve buna bağlı iş süreçlerinin gerçekleştirilmesi,
  • T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından sunulan ürün ve hizmetlerden ilgili kişileri faydalandırmak için gerekli çalışmaların yapılması ve ilgili iş süreçlerinin gerçekleştirilmesi,
  • T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından sunulan ürün ve hizmetlerin ilgili kişilerin beğeni, kullanım alışkanlıkları ve ihtiyaçlarına göre özelleştirilerek ilgili kişilere önerilmesi ve tanıtılması.
 
2.Kişisel Verilerin Aktarıldığı Taraflar ve Aktarım Amacı

Web sitemizi ziyaret etmeniz dolayısıyla elde edilen kişisel verileriniz, kişisel verilerinizin işlenme amaçları doğrultusunda, iş ortaklarımıza, tedarikçilerimize kanunen yetkili kamu kurumlarına ve özel kişilere Kanun’un 8. ve 9. maddelerinde belirtilen kişisel veri işleme şartları ve amaçları kapsamında aktarılabilmektedir.

3.Kişisel Verilerin Toplanma Yöntemi

Çerezler, ziyaret edilen internet siteleri tarafından tarayıcılar aracılığıyla cihaza veya ağ sunucusuna depolanan küçük metin dosyalarıdır. Web sitemiz ziyaret edildiğinde, kişisel verilerin saklanması için herhangi bir çerez kullanılmamaktadır.

4.Çerezleri Kullanım Amacı

Web sitemiz birinci ve üçüncü taraf çerezleri kullanır. Birinci taraf çerezleri çoğunlukla web sitesinin doğru şekilde çalışması için gereklidir, kişisel verilerinizi tutmazlar. Üçüncü taraf çerezleri, web sitemizin performansını, etkileşimini, güvenliğini, reklamları ve sonucunda daha iyi bir hizmet sunmak için kullanılır. Kullanıcı deneyimi ve web sitemizle gelecekteki etkileşimleri hızlandırmaya yardımcı olur. Bu kapsamda çerezler;

İşlevsel: Bunlar, web sitemizdeki bazı önemli olmayan işlevlere yardımcı olan çerezlerdir. Bu işlevler arasında videolar gibi içerik yerleştirme veya web sitesindeki içerikleri sosyal medya platformlarında paylaşma yer alır.

Teknik olarak web sitemizde kullanılan çerez türleri aşağıdaki tabloda gösterilmektedir.

Oturum Çerezleri

(Session Cookies)

Oturum çerezleri ziyaretçilerimizin web sitemizi ziyaretleri süresince kullanılan, tarayıcı kapatıldıktan sonra silinen geçici çerezlerdir. Amacı ziyaretiniz süresince İnternet Sitesinin düzgün bir biçimde çalışmasının teminini sağlamaktır.

 

Web sitemizde çerez kullanılmasının başlıca amaçları aşağıda sıralanmaktadır:

  • • İnternet sitesinin işlevselliğini ve performansını arttırmak yoluyla sizlere sunulan hizmetleri geliştirmek,
5.Çerez Tercihlerini Kontrol Etme

Farklı tarayıcılar web siteleri tarafından kullanılan çerezleri engellemek ve silmek için farklı yöntemler sunar. Çerezleri engellemek / silmek için tarayıcı ayarları değiştirilmelidir. Tanımlama bilgilerinin nasıl yönetileceği ve silineceği hakkında daha fazla bilgi edinmek için www.allaboutcookies.org adresi ziyaret edilebilir. Ziyaretçi, tarayıcı ayarlarını değiştirerek çerezlere ilişkin tercihlerini kişiselleştirme imkânına sahiptir.  

6.Veri Sahiplerinin Hakları

Kanunun ilgili kişinin haklarını düzenleyen 11 inci maddesi kapsamındaki talepleri, Politika’da düzenlendiği şekilde, ayrıntısını Bakanlığımıza ileterek yapabilir. Talebin niteliğine göre en kısa sürede ve en geç otuz gün içinde başvuruları ücretsiz olarak sonuçlandırılır; ancak işlemin ayrıca bir maliyet gerektirmesi halinde Kişisel Verileri Koruma Kurulu tarafından belirlenecek tarifeye göre ücret talep edilebilir.

 

  • e-Devlet
  • İçişleri Bakanlığı
  • Diğer Valilikler

Valilikler

İZMİR VALİLİĞİ
İZMİR VALİLİĞİ
İZMİR VALİLİĞİ
  • VALİLİK
    Teşkilat Şeması Yöneticilerimiz Valilik Birimleri Görev Yapmış Valilerimiz İç Kontrol İl Protokol Listesi Kurumsal Kimlik Mevzuat
  • İZMİR
  • İLÇELERİMİZ
  • HİZMETLERİMİZ
    Bilgi Edinme Hakkı Hizmet Birimleri Projeler Kamu Yatırım Programları Etik Komisyonu Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Bürosu
  • GÜNDEM
    Haberler Validen Haberler Basın Açıklamaları Duyurular İhale İlanları
  • İLETİŞİM
°C
10
Haziran2025
Parçalı Bulutlu
23
°C
5 Günlük Hava Tahmini
temizle
  • VALİLİK
    • Teşkilat Şeması
    • Yöneticilerimiz
      • Vali Dr. Süleyman Elban
      • Vali Yardımcıları
        • Kamil Köten
        • Mehmet Gödekmerdan
        • Hikmet Dengeşik
        • Ahmet Yılmaz
        • Mehmet Sadık Tunç
        • İsmail Çorumluoğlu
        • Ünal Çakıcı
        • Adem Arslan
        • Hüseyin Karameşe
        • Gökay Özkan
        • Faik Arıcan
        • Ümit Cavuldak
        • Nur Sevinç Özbek Çakas
        • Görev Bölümü
      • Kaymakamlar
        • Zekeriya Güney
        • Mahmut Halal
        • Murat Mete
        • İbrahim Süha Karaboran
        • Avni Oral
        • Ömer Niğdelioğlu
        • Muzaffer Şahiner
        • Mahmut Nedim Tunçer
        • Mehmet Maraşlı
        • Fatih Görmüş
        • Cevat Gün
        • Mehmet Türköz
        • Kudret Kurnaz
        • Bülent Bayraktar
        • Mehmet Özer
        • Hilal Kızılkaya
        • Özkan Demir
        • Musa SARI
        • Onur Alimoğlu
        • Murat Karahan
        • Gökhan GÖRGÜLÜARSLAN
        • Cevat ÇELİK
        • Fatih Yılmaz
        • Suat Dervişoğlu
        • Fatih Aksoy
        • Mehmet Şerif Olçaş
        • Oğuz Alp ÇAĞLAR
        • Dr. Vural Karagül
        • Adem Çelik
        • Mustafa Gözlet
    • Valilik Birimleri
      • Özel Kalem Müdürlüğü
      • Protokol Şube Müdürlüğü
      • İl Yazı İşleri Müdürlüğü
      • Bilgi İşlem Şube Müdürlüğü
      • İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
      • Hukuk İşleri Şube Müdürlüğü
      • İl İdare Kurulu Müdürlüğü
      • İdari Hizmetler Şube Müdürlüğü
      • İdare ve Denetim Müdürlüğü
      • İl Planlama ve Koordinasyon Müdürlüğü
      • İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlüğü
      • Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı
      • Açık Kapı Şube Müdürlüğü
    • Görev Yapmış Valilerimiz
    • İç Kontrol
    • İl Protokol Listesi
    • Kurumsal Kimlik
    • Mevzuat
  • İZMİR
  • İLÇELERİMİZ
  • HİZMETLERİMİZ
    • Bilgi Edinme Hakkı
    • Hizmet Birimleri
      • İl Emniyet Müdürlüğü
      • İl Göç İdaresi Müdürlüğü
      • İl Milli Eğitim Müdürlüğü
      • İl Sağlık Müdürlüğü
      • Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü
      • Ticaret İl Müdürlüğü
      • İl Tarım ve Orman Müdürlüğü
      • Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü
      • Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü
      • Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü
      • İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü
      • İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü
      • İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
      • İl Jandarma Komutanlığı
      • Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü
      • İl Kalite ve Koordinasyon Kurulu
      • İl Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi
      • İl Defterdarlığı
      • İzmir 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü
    • Projeler
    • Kamu Yatırım Programları
    • Etik Komisyonu
    • Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Bürosu
  • GÜNDEM
    • Haberler
    • Validen Haberler
    • Basın Açıklamaları
    • Duyurular
    • İhale İlanları
  • İLETİŞİM

İzmir'e Has Lezzetler

 
Mutfak kültürü, içerisinde yaşadığı coğrafyanın şekline, ürünlerin çeşitliliğine ve bu coğrafya üzerinde yaşayan toplumların kültürel yapı ve faaliyetlerine göre şekillenmektedir. Bu anlamda baktığımızda İzmir’de çok renkli ve çok kültürlü diyebileceğimiz bir mutfak karşımıza çıkar.
Tarih boyunca yoğun göç aldığı kadar göç de vermiş bir kenttir İzmir. 18. yüzyıldan itibaren hızla kozmopolit bir kente dönüşen İzmir’in, 19. yüzyılda Doğu Akdeniz’in en önemli liman kenti haline gelmesi ile nüfus kompozisyonu da çeşitlenmiştir.

 
İzmir mutfağı, içerik ve tarifler göz önünde bulundurulduğunda tipik Akdeniz mutfağı özelliklerini taşır. Bir yanda zeytinyağlı sebze ve ot yemekleri ile “zeytinyağlı yemekler (zeytinyağlılar)” kavramına sahip, Akdenizli mutfak özellikleri, diğer yanda temelinde göçebe yaşam ve hayvancılık faaliyetinin olduğu, temelleri 11. yüzyıla kadar uzanan, et, süt ve buğdaya dayalı mutfak kültürünün özellikleri göze çarpar. İzmir mutfağının Akdenizli kısmına daha çok kıyı kesimlerinde rastlanır. İzmir’in kırsal kesiminde ise et ve hamur işlerinin hâkimiyeti hemen dikkati çeker.
Bir anlamda İzmir mutfağı Osmanlı saray mutfağının küçük ölçekli maketi gibidir. Nasıl ki Osmanlı mutfak kültürü temelde et, süt ve buğdaya dayalı Orta Asya göçebelik kültüründen gelen unsurlarını koruyarak, Anadolu’daki ve imparatorluğun çeşitli bölgelerindeki toplumlardan kültürel etkileşimler yoluyla bünyesine kattıklarıyla beslenerek, geniş yelpazeli bir çeşitlilik meydana getirmişse İzmir mutfağı da aynıdır.
İzmir ve çevresinde yaşayan yerleşik ya da göçebe Türklerin ve İzmirli Rumların mutfakları, 15.yüzyılda Osmanlı’ya sığınan İspanyol Musevileri ile birlikte gelen Sefarad mutfağı ve paralelinde gözlemlenebilen Arap mutfağı, mübadeleden önce de var olan ancak mübadele ile yoğunlaşan Batı Trakya (Selanik), Girit, Makedon, Boşnak ve Arnavut mutfakları, İzmir mutfağının çeşitliliğini oluşturur. Tabi ki bu kültürel etkileşim tek taraflı değildir. İzmir’de yaşayan bu topluluklar, burada tanıştıkları ve benimsedikleri lezzetleri mübadeleden sonra kendi coğrafyalarına da taşımışlardır. İzmir’in çok renkli, çok katmanlı bu lezzet öyküsü tüm kent sakinlerinin ellerinde ve sofralarında şekillenmiştir.
 

 
Rumeli göçmenleri serpme börek tekniğini taşırken, Giritliler yabani ot kültürüne başka bir boyut katmış, enginarı sofraların baş tacı yapmıştır. Afro Türkler kente bazinayı armağan ederken Rumlardan geriye sinkonta kalmıştır. Badem ezmesi ve sübye İzmirli Musevilerce ön plana çıkartılmıştır.

Kaynaklar: 
1. İzmir Halk Kültürü Araştırmaları, İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yayını, İzmir 2016, 
2. İzmir’in Lezzet Öyküsü (2 Cilt), il Kültür ve Turizm Müdürlüğü yayını, İzmir 2018
 
İzmir’in Önde Gelen Lezzetleri
Zeytinyağı İzmir mutfağının vazgeçilmezidir. Ayrıca sütten elde edilen tereyağ (sadeyağ) da kullanılmaktadır. Çok daha önceki tarihlere bakıldığında ise hayvanlardan elde edilen iç yağı ve kuyruk yağının bazı yemeklerde özellikle tercih edildiği görülmektedir. Günümüzde tereyağı ve iç yağı kullanımı genellikle özel gün yemeği olarak sınıflayabileceğiz yemekler de görülür.
 
 
İzmir’in günlük mutfağında etin, sebzelerle birlikte tencere yemeği olarak tüketildiği gözlenir. Sebzeler çoğunlukla kuzu eti ile birlikte pişirilir. Özel gün yemeklerinde ise et ve buğday ön plandadır. Et olarak çoğunlukla kuzu eti tercih edilmesine rağmen, koyun eti, oğlak eti ve av etleri de (bıldırcın, keklik, sığırcık, ördek, tavşan gibi) kullanılmaktadır. Ayrıca kelle, paça, beyin, işkembe gibi sakatatlar sevilerek tüketilmektedir. 
İzmir mutfağında balık yemekleri de önemli bir yer tutmaktadır. Kıyı kenti olması nedeniyle birçok balık çeşidi bulunmaktadır. Sardalya, barbun, gopez, adabeyi, kefal, çipura, levrek, mercan, kalamar, karides, ahtapot en çok tüketilen balıklar arasındadır. Küçük balıklar (sardalya, barbun, gopez vb.) kızartılarak, büyük balıklar (levrek, kefal vb.) pilaki ya da buğulama olarak pişirilir. Ayrıca ahtapot güveci karides salatası, tuzlu balık, genellikle adabeyinden yapılan (Seferihisar) balık çorbası ve balık pilavı da İzmir mutfağının çeşitliliğini oluşturmaktadır.
 
 
 
İzmir’in kırsal kesiminde beslenmenin ana maddesi ekmektir. Köylerdeki düğün hazırlıklarında ilk olarak imece usulü ile köy kadınları tarafından düğünde tüketilecek ekmekler hazırlanır. Ekmeğin şekline, pişirme tarzına ve yapıldığı bölgeye göre pek çok çeşidi vardır. İnce açılıp saçta pişirilene “yufka ekmeği” denir ki bu özellikle Yörük köylerinde en çok tüketilen ekmek çeşididir.
Yine saçta biraz daha kalın ve küçük olan ekmek çeşidi  “şibit”, “şebit” (Seferihisar-Payamlı Köyü), “çörek ” (Kiraz, Seferihisar-Payamlı Köyü, Karaburun) olarak adlandırılır.  Ayrıca saçta, üzeri kapatılarak pişirilen ekmeğe de “tandır ekmeği” ya da “kapanç” (Kiraz) denir.  Sokak fırınlarında ekşi ya da tatlı maya ile pişirilen ekmekler ise yöresine göre  “mayalı ekmek”,  “somun”, “yer ekmeği” (Kiraz),  “nohut mayalı ekmek”,  kahrat ekmeği (Tire) gibi isimler alır.
İzmir’in günlük mutfağında yabani ot tüketimi de oldukça fazladır. Kıyı kesimlerinde turp otu, hardal, cibez, radika gibi yabani otların suda haşlanıp limon ve zeytinyağı ile tatlandırılarak salata şeklinde tüketilmesi yaygındır. Kırsalda ise yabani otlar genellikle yağ, soğan ve yumurta eşliğinde kavrularak tüketilir. Birkaç çeşit otun karıştırılarak börek içi olarak kullanılması da yaygındır. İzmir’e has bir başka özellik de ıspanak, semizotu, ebe gümeci gibi otların kavrularak tüketilmelerinin yanı sıra pirinçle birlikte sulu yemek olarak tüketilmesidir. Bu tarz yemeklere genel olarak borani/borana denir. (Ispanak borani, ebegümeci borani gibi.)
Sebze yemekleri genellikle zeytinyağlı olarak pişirilir. Mevsimine göre, enginar, bakla, pırasa, kabak, taze fasulye, börülce, bamya en çok tercih edilen sebzeler arasındadır. Ayrıca sarmalar ve dolmalar da özellikle yaz mutfağında önemli bir yer tutar. (Kabak çiçeği dolması, enginar dolması, yaprak sarması, lahana sarması, ebegümeci sarması vb.)
 
 
İzmir’in kırsal kesimlerinde hayvancılık faaliyetleri yoğun olduğundan hayvanlardan elde edilen süt genellikle peynir ve lor olarak değerlendirilir. Bu nedenle İzmir ve ilçelerinde oldukça fazla çeşit peynir vardır.  (İzmir tulumu, Bergama tulumu, Tire’nin çamur peyniri, Karaburun’un kelle peyniri, keçi peyniri gibi.) Ayrıca yüzyıllarca birlikte yaşadığı topluluklardan etkileşerek edinilen Karaburun’un” kopanisti” ve Seferihisar’ın “armola” peynirleri de hala geleneksel olarak yapılmaya devam etmektedir.
Zerde, höşmerim, sütlaç, baklava, oklavadan sıyırma, kalbura bastı ve irmik helvası özel gün kutlamalarında en çok tercih edilen tatlılar arasındadır. Düğün yemeklerinde tatlı olarak ilçe merkezlerinde baklava, sütlaç, zerde ön planda iken köylerde irmik helvası ya da höşmerim/sündürme öne çıkmaktadır. Şeker kullanımı yaygınlaşmadan önce tatlılar pekmez ile tatlandırılmaktadır. Yaş üzümden çıkarılan pekmez ve şıra bugün dahi köylerde önemini korumaktadır.
Soğuk içecek olarak kent ve ilçe merkezlerinde gerek günlük tüketimde gerekse özel günlerde yoğun bir şerbet çeşitliliği göze çarpar. (Limonata, vişne şerbeti, çilek şerbeti, karadut şerbeti, demirhindi şerbeti, lohusa şerbeti gibi) Kırsala gidildikçe bu çeşitlilik yerini kuru ya da yaş meyvelerden yapılan hoşafa bırakır. Şerbet sadece kız isteme ya da söz kesme merasiminde ve mevlitlerde yapılır. Ancak bu şerbetler kentteki gibi meyve şerbeti değil su, şeker ve tat vermek için bazen karanfil bazen limon eklenen üzeri fıstık ya da bademle süslenen mevlit şerbetidir.
İzmir’deki köy düğünlerinde keşkek düğünün olmazsa olmazıdır. Şehriye çorbası, nohutlu et, kavurma ya da haşlama et, mevsimine göre bir sebze yemeği (bu genelde taze fasulye, karışık kızartma ya da yaprak sarması olabilir) pilav, cacık, salata ya da hoşaf tatlı olarak ta irmik helvası, sütlaç ya da höşmerim en çok tercih edilen düğün yemekleri arasındadır.

Kaynak: İzmir Halk Kültürü Kaynak: Araştırmaları, İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yayını, İzmir 2016, sf:404-407
 
İzmirde Coğrafi İşaret Alan Yiyecekler
 
 
  • Arslanlar Biberi
  • Bergama Kozak Çam Fıstığı
  • Bornova Kınalı Bamyası
  • Bornova Misket Üzümü
  • Bozdağ Kestane Şekeri
  • Ege Sultani Üzümü
  • Ege İnciri
  • Gümüldür Mandalinası (Gümüldür Mandarini)
  • Güney Ege Zeytinyağları
  • Kavacık Üzümü
 
  • Kemalpaşa Kirazı
  • Kuzey Ege Zeytinyağları
  • Kınık Kuru Domatesi
  • Seferihisar Mandalinası
  • Tire Şiş Köfte
  • Torbalı Kuru Domatesi
  • Urla Sakız Enginarı
  • Çavuşdağı Kuru Fasulyesi
  • Çeşme Kavunu
  • Ödemiş Köftesi
  • Ödemiş Patatesi
 
https://www.tccb.gov.tr/
https://www.icisleri.gov.tr/
https://www.turkiye.gov.tr/
https://www.cimer.gov.tr/
 

Bizi Takip Edin

  • Resmi Gazete
  • YİKOB
  • İlan Portalı
ANA BİNA: İzmir Valiliği Anafartalar Cad. No:2 Konak-İZMİR EK BİNA: Milli Kütüphane Cad. No:33 Kat1-2-6 Konak-İZMİR
Telefon: 0(232) 455 8282 - Fax: 0(232) 441 9183 - e-posta: izmir@icisleri.gov.tr
 
Sizlere daha iyi hizmet verebilmek için sitemizde çerezlere yer veriyoruz 🍪 Çerez politikamız hakkında bilgi edinmek için tıklayınız