Başbakan Binali Yıldırım İzmir'de

İzmir Valiliği(BHİ) Başbakan Sayın Binali Yıldırım, 1 ay aradan sonra iki temel atma ve 101 tane de tesisin açılışını gerçekleştirmek üzere İzmir’e geldi.
 
Başbakan Yıldırım, İzmir programı kapsamında ilk olarak Menemen ilçesinde Göl Park'ın yanındaki alanda düzenlenen Menemen - Aliağa - Çandarlı Otoyolu Projesi Temel Atma Töreni'ne katıldı.
 
Menemen’de düzenlenen temel atma törenine; Başbakan Binali Yıldırım, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, İzmir Milletvekilleri, Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin ve çok sayıda vatandaş katıldı.
 
Daha önce İzmir Çevreyolunu Harmandalı'na, oradan Koyundere'ye 10 kilometrelik otoyolu uzattıkların anlatan Başbakan Yıldırım, Çiğli'deki trafiği rahatlattıklarını, ondan sonra da Menemen'e doğru 6 kilometrelik kısma başladıklarını, o kısmın da devam ettiğini söyledi.
 
Başbakan Yıldırım, temeli atılacak otoyolun Çandarlı Kuzey Ege Limanına kadar gideceğini, toplam uzunluğunun 76 kilometre olduğuna işaret ederek, "Bedeli ne kadar? 1,5 milyar. Güzel İzmir için helal olsun. Şimdi ilk olarak Menemen - Aliağa - Çandarlı otoyolunun temelini atıyoruz bugün." ifadelerini kullandı.
 
"1 GÜNDE 3.5 MİLYAR YATIRIM, İZMİR'E HELALİ HOŞ OLSUN”
 
İzmir'de bu programın ardından Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın tamamladığı toplam değeri 1 milyar 800 milyon lira olan 101 projenin açılışını yapacaklarını, ardından da Karabağlar'da muhteşem bir kentsel dönüşüm projesinin temelinin atacaklarını anlatan Başbakan Yıldırım, şöyle devam etti: "Bir günde 3 tane iş. Bunların toplam tutarı 4 milyara yaklaşıyor. 3,5 milyar. İzmir için helali hoş olun. Güzel İzmir bunu hak ediyor.
 
Haberleşemeye yaptığımız yatırımın tutarı 320 milyar lira. Türkiye'yi doğudan batıya, kuzeyden güneye bölünmüş yollarla donattık. Yolları böldük gönülleri birleştirdik, milleti birleştirdik. Yolları böleriz de Türkiye'yi böldürtmeyiz. Şu ay yıldızlı bayrağı indirtmeyiz, ezanları dindirtmeyiz. Bizden önce Türkiye'de 80 yılda 6 bin 100 kilometre bölünmüş yol yapılmıştı. 14 yılda 19 bin 500 kilometre bölünmüş yol yaptık. Önceden sadece 6 il bölünmüş yol ile birbirine bağlıydı, şu anda 76 il birbirine bağlı. " dedi.
 
Dünya'da yaprak kıpırdamazken, hiç bir proje yapılmazken dünyanın en geniş köprüsü Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve dünyanın en büyük 3. köprüsü Osmangazi Köprüsü yaptıklarını aktaran Yıldırım, şu değerlendirmeyi yaptı: "Osmangazi Köprüsü ne için? İzmit körfezini geçiyor, Bursa üzerinden İzmir'e geliyor. İzmir otoyolunun İstanbul'la bağlantısı. İzmir - İstanbul otoyolu tüm hızıyla devama ediyor. Bursa'ya kadar gitti. Bursa İstanbul 45 dakika. Buradan da 26 kilometre Manisa'ya doğru yaptık.
 
Bornova'dan Kemalpaşa'ya kadar Türkiye'nin en uzun 2. viyadüğünü yaptık. Şimdi adım adım Manisa, Balıkesir, Bursa ver elini İstanbul. 2018'de benim İzmirli kardeşim Menemen, Çiğli'den, Bornova'dan arabasına binecek, 2 saat 50 dakikada İstanbul'un merkezinde. Var mı böyle bir şey? Medeniyet demek hizmet demek, yol demek. Atatürk'ün arkasında saklanarak boş laflarla bu işler olmuyor. Asıl olan Atatürk'ün gösterdiği hedefe muasır medeniyetler seviyesine Türkiye'yi taşımaktır."
 
Türkiye, dünyanın en büyük projelerini yapıyor, Marmaray'ı, Avrasya Tüneli'ni, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü, Osmangazi Köprüsü'nü, dünyanın en büyük havalimanını yapıyor. Ankara-Konya, Ankara-İstanbul hızlı trenini yapıyoruz. Süratle Ankara-İzmir hızlı treni yapılıyor. Afyon ve Uşak'tan hızlı trenin sesi geliyor. Yetmedi Çanakkale'ye dünyanın en uzun köprüsünü yapıyoruz. " açıklamalarında bulundu.
 
Başbakan Yıldırım, 150 yıldır el değmeyen demiryollarını yenilediklerini de sözlerine ekledi.
Bu hatlardan birinin de İzmir-Balıkesir arası olduğuna dikkati çeken Başbakan Yıldırım, "Hızlı tren işletmeciliğinde Avrupa'da 6'ncı dünyada 8'inci sıradayız. 2002'de denizcilikte gemi tonajı itibarıyla Türkiye dünya 19'uzuncu sıradaydı, bugün 14'üncü sıraya yükseldi. Yat imalatında dünyanın 3'üncü ülkesiyiz. Tersane sayımız 37'den 79'a çıktı. Bugün Türkiye'nin her tarafında 175 limanımız var.
 
Ülkemizi kuşatan 3 büyük denize 3 büyük liman yapıyoruz. Bunlardan biri tanesi de Çandarlı'daki Kuzey Ege Limanı. Bu liman bittiğinde orası Türkiye'nin ihracat merkezi olacak. 10 binden fazla İzmirli oradan ekmek yiyecek, iş sahibi olacak, aş sahibi olacak. Bu yol da oraya gidiyor, bu yaptığımız otoyol da oraya gidiyor. 1.5 milyarlık projeye cepten, devletin kasasından para vermiyoruz. Ne yapıyoruz, yap-işlet-devret." diye konuştu.
 
Başbakan Yıldırım, otoyol projesi için 3 firmanın bir araya geldiğini anımsattı. Firmanın, yapım süresi dahil 10 yıl işleteceğini anlatan Başbakan Yıldırım, "2,5 yıl yapım süresini çıkarsanız 7,5 yıl sonra bize teslim edecekler. Vatandaşın konforu, huzuru için yollarımızı yeniliyoruz, yeni yollar yapıyoruz. Her geçen gün nüfusumuzun ve trafikte araç sayısı artışına rağmen kazalarda yaşanan kayıplarda yüzde 65 azalma oldu. Bölünmüş yollar hayat kurtarıyor." dedi.
 
Başbakan Yıldırım, Aydın, İzmir, Urla, Çeşme, Çevre Otoyolu'nun devamı olacak yolun, İzmir'i Çanakkale'ye, Balıkesir'e, Bursa'yı da İstanbul'a bağlayacağını, aynı zamanda Aliağa Organize Sanayi Bölgesi'ne bağlantısı olacağını hatırlattı.
 
Otoyol üzerinde 22 köprü bulunacağını anlatan Başbakan Yıldırım, "7 tane viyadük, 9 tane köprülü kavşak, 4 tane hemzemin kavşak var.  Her projede olduğu gibi bu otoyol projemizin de faydaları saymakla bitmez, zaten yapılan eserler kendini gösteriyor." ifadelerini kullandı.
 
Başbakan Yıldırım, İzmir için daha önce açıkladıkları 35 projenin 6'sının bittiğini, 7'sini devam ettiğini, İZBAN'ın güneyde Selçuk'a, kuzeyde Bergama'ya kadar uzayacağını, Sabuncubeli Tüneli'nin de önümüzdeki sene hizmete gireceğini anımsattı.
 
Ankara-İzmir Hızlı Tren Projesi'nin 2019'da bitmiş olacağını dile getiren Başbakan Yıldırım, böylelikle 2 kent arasındaki mesafenin 3,5 saate ineceğine işaret etti.
Başbakan Yıldırım, Menemen-Aliağa-Çandarlı Otoyolu Projesi'nin 2,5 yılda bitirileceğini ve 9 Eylül 2019'da hizmete gireceğini sözlerine ekledi.
 
Başbakan Yıldırım’ın İzmir’deki ikinci durağı ise İzmir Atatürk Voleybol Vestel Venüs Arena'da Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yaptırılan 101 tesisin açılış töreni oldu.
Burada gerçekleştirilen törende Başbakan Yıldırım'a, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, İzmir Milletvekilleri ve birçok vatandaş eşlik etti. 
 
Başbakan Yıldırım, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin dört bir yanında açılış rüzgârlarının estiğini belirterek, "Veysel hoca yapmakla yorulmuyor, biz açmakla yoruluyoruz." ifadesini kullandı.
İzmir'e de ellerinin boş gelmediğini, her gelişlerinde yeni bir eserin, yeni bir hizmetin açılışını gerçekleştirdiklerini kaydeden Başbakan Yıldırım, "Değerli yol arkadaşlarım az önce Menemen'de Menemen-Çandarlı otoyolunun temelini attık. 76 kilometre otoyol, 1,5 milyar liraya mal olacak. İzmir için helali hoş olsun. Güzel İzmir her şeyin en iyisine layık." diye konuştu.
 
Alsancak Stadı'nın İhalesi 28 Nisan'da Yapılacak
 
Başbakan Yıldırım, Orman ve Su işleri Bakanlığının Ege Bölgesi'nde yaptığı 101 eserin açılışını yaptıklarını vurgulayarak, şöyle devam etti: "Toplam tutarı 1 milyar 800 milyon. Sabah 1,5 milyarlık temel attık, etti 3 milyar 300 milyon, öğleden sonra 500 milyon liralık kentsel dönüşüm projesi kapsamında Karabağlar'da temel atacağız.
 
Bir günde İzmir'e kazandırdığımız eserlerin toplam tutarı 3,5 milyarı geçiyor, helalı hoş olsun, İzmir için ne yapılırsa yeridir. Çünkü İzmir yıllardır maalesef yerel hizmetlerden hak ettiği payı alamıyor. İzmir'e dedik ki, 3 tane stadyum yapacağız. Karşıyaka, Göztepe, Alsancak. Ne dediler, 'olmaz, yapamazsınız, yaptırmayız.' dediler. Biz söz verdik mi yaparız. Yapamayacağımızın sözünü de vermeyiz. Alsancak Stadı'nın ihalesi 28 Nisan'da yapılıyor. İzmir’imize ve Altay Kulübümüze de hayırlı olsun. Asırlık Altay kulübümüz her şeyin en iyisine layık.
 
Geçen 15 yılda İzmir'e 42 milyar liralık yatırım yaptıklarını açıklayan Başbakan Yıldırım, "Bugün Ege Gelişim Projesi'yle beraber bu proje kapsamında yapımı tamamlanan 1 milyar 800 milyon lira değerindeki 101 projenin açılışını yapıyoruz. Aynı şekilde Trakya Gelişim, Akdeniz Gelişim, Orta Anadolu Gelişim, Marmara Gelişim projeleri de tüm hızıyla yürüyor." dedi.
 
Başbakan Yıldırım, açılış sırasında, İzmir Emniyet Müdürlüğü’nün dün yaptığı uyuşturucu operasyonuna da dikkat çekerek, "İzmir'in büyük bir sorununu, uyuşturucu çetesini, şebekelerini çökerttiler. 135 tane elebaşını derdest ettiler. İzmir'i uyuşturucu tacirlerinden, çetesinden kurtarmaya karar verdik ve gereğini yaptık. Emniyet Müdürlüğümüze, Narkotik birimimize bu başarılı operasyondan dolayı teşekkür ediyoruz. İzmir'de artık yavrularımızı zehirlemeye güçleri yetmeyecek. Gece gündüz emniyet takibini yapacak ve İzmir huzurlu bir şehir olarak yoluna yürümeye devam edecek." diye konuştu.
 
Başbakan Yıldırım, konuşmasının ardından video konferansla Balıkesir ve Edirne'ye canlı bağlanarak, eserlerin toplu açılışı için valilere talimat verdi.
 
Başbakan Yıldırım, İzmir’deki son durağında Karabağlar Kentsel Dönüşüm Projesi Temel Atma Törenine katıldı.
Burada düzenlenen etkinliğe, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, diğer ilgililer ve birçok vatandaş katıldı.
 
Başbakan Yıldırım, İzmir Karabağlar Kentsel Dönüşüm Temel Atma Töreni'nde yaptığı konuşmada, ilçede tarihi bir gün yaşandığını, kentsel dönüşüm projesini başlattıklarını söyledi.
Kentsel dönüşüm projesinin 20 bine yakın İzmirliye yakışan küçük bir şehir olacağını belirten Başbakan Yıldırım, yeşil alanları, alışveriş merkezleriyle ve her türlü sosyal donatı alanlarıyla örnek bir çalışma ortaya koyacaklarını ifade etti.
 
İzmir'deki yapıların yüzde 60'tan fazlasının imarsız, plansız ve şehirciliğe uygun olmayan yapılardan oluştuğunu kaydeden Başbakan Yıldırım, "Bu çarpık yapılaşmayı İzmir'de tersine döndürecek en önemli projeyi Karabağlar'dan başlatıyoruz. Çünkü Karabağlar İzmir'in en büyük ilçesi. Karabağlar İzmir'in en eski yerleşim yeri.
 
30 yıllık binaların artık bir değişime, dönüşüme ihtiyacı var. Bu binaların mutlaka Karabağlar'da yaşayan benim hemşerilerimin rahat edeceği, insanca yaşayacağı şekilde bahçesiyle, oyun alanları, otoparkıyla dönüştürülmesi lazım. İzmir deprem bölgesi, dolayısıyla herhangi bir depremde, bir afette can ve mal kaybı olmaması için mutlaka bu değişimi, bu dönüşümü yapmamız gerekiyor." diye konuştu.
 
Projenin bin dönümlük bir araziden oluştuğunu, arazinin en az 600 dönümünün, yani yarısından fazlasının yeşil alan olacağını söyleyen Başbakan Yıldırım, "Park olacak, otopark olacak, çocuklarımızın, kadınlarımızın rahatça vakit geçireceği yerler olacak. 34 bin metrekarelik kısmı ticaret alanı, 20 bin metrekarelik kısmı yol, otopark ve sosyal ihtiyaçlar. İlkokulu, ortaokulu, anaokulu, lisesi ve 3 adet de camisi olacak. İzmir'in en güzel, en örnek projesi olacak. Karabağlar'a çok yakışacak." dedi.
 
Başbakan Yıldırım, İzmir programını tamamlamadan önce, tarihi saat kulesi önünde canlı yayında gençlerle bir araya gelerek sorularını yanıtladı. Daha sonra Valiliğe geçerek İzmir Valisi Erol Ayyıldız'a bir nezaket ziyareti gerçekleştirdi ve Şeref Defterini imzaladı.
 
 
 

Bizi Takip Edin

ANA BİNA: İzmir Valiliği Anafartalar Cad. No:2 Konak-İZMİR EK BİNA: Milli Kütüphane Cad. No:33 Kat1-2-6 Konak-İZMİR
Telefon: 0(232) 455 8282 - Fax: 0(232) 441 9183 - e-posta: izmir@icisleri.gov.tr